Tel: (+47) 41 32 53 99, e-mail: post@kobuk.no
                    

Dyrt å fôre billig?

Forbrukerrådet i Norge og USA har i de senere år utført såkallte seriøse tester av hundefor hvor det hevdes at billige hundefôr er like gode som de dyre. Vi mener dette er å sette forbrukere på villspor,og at det faktisk kan bli dyrt og farlig å fôre billig. Hunder har nylig dødd på grunn av produsenters lavpris fokus.

Ikke på hundens premisser

Basert på egne erfaringer ser vi at fôring basert på hundefôr som ikke er formulert etter hundens funksjonelle og naturlige behov, ofte gir problemer. Dette behandles ikke i de såkallte seriøse testene, og reduserer selvfølgelig verdien av anbefalingene. I tillegg brukes resultater fra mink fôring som grunnlag for påstander om hundefôr til hund. Selv om dyrene ernæringsmessig har like behov, lever de under vidt forskjellige betingelser som er særdeles avgjørende for fôring og fôrvalg.

Muskelmasse og beinformasjon

Animalske proteiner tas opp bedre av hunder enn vegetabilske proteiner, og man ser forskjeller i måten de atletiske hundene utvikler muskelmasse og beinstruktur. Dessuten yter hundene bedre. Generelt brukes store andeler vegetabilske proteiner i billige fôr, fordi animalske ingredienser koster mye mer penger.

Redusert immunforsvar

Antioksydanter er viktige for hundens helse. I super premium fôr brukes det større mengder enn i de billige, hvilket styrker hundens immunforsvar.

Behov for dyre kosttilskudd

Vitaminer og proteiner må ofte tilføres til hunder som fôres billige hundefôr. Slike tilskudd koster dyrt. Bruker du mer penger på hundefôr av kvalitet som Kobuk, så slipper du tilskudd.

Pels og hudproblemer

Pels og hudproblemer er særdeles fremtredende blant hunder, hvilket ofte skyldes dårlige fôr med fyllstoffer som ikke hører hjemme i hundefôr. Typisk vil slike problemer kunne oppstå hvis det bruker kyllingmel og andre proteinkilder hvor fjær osv er en del av ingredienskvaliteten. Dessuten vil en dårlig balanse og små mengder av de essensielle aminosyrene, som best forekommer i animalske proteiner, skape pels og hudproblemer. Det forekommer typisk i hundefôr basert på vegetabilske proteiner, typisk fra ulike kornrester.

Fettsyrene spiller også inn, typisk i form av for lite omega fettsyrer eller for dårlig balanse mellom omega 6 og omega 3. Fiskeolje er en av de beste kildene til omega 3, samt at den utnyttes bedre av hunden enn f.eks linfrø som også er en god omega 3 kilde. Fiskeolje og linfrø er kostbare, og brukes ikke i billige hunderfôr.

Kvalitetsfôr forlenger levetiden

Kvalitetsfôr med høy opptakbarhet utsetter hundens indre organer for mindre belastning enn dårlige fôr med store mengder avfallsstoffer fra dårlige. Faktisk kan konsekvensene bli seriøse, da hunden kan bli utsatt for nyresvikt etc ved å spise dårlig mat. I verste fall reduseres også levetiden.

Dårlig mage og avføring

Et særdeles lite hyggelig problem med dårlige fôr og fôring er en hund som konstant går rundt med flatulens og løs avføring. Lukten merkes særdeles godt i hjemmet når hunden slipper løs, og når man skal plukke opp avføringen på gaten så passer en spade og vannslange ofte bedre enn en hundepose beregnet til avføringen.

Større fôrmengder

Billige hundefôr har på lik sammenlikningsbasis (det vil si at man sammenlikner med fôr med samme protein og fettmengde i %) oftest relativt dårligere opptakbarhet og mindre mengder kalorier enn de dyre. Våre tester viser at forskjellene kan være så store som 30%, hvilket betyr at du må gi 30% mer fôr av en billig variant enn av en super premium kvalitet som Kobuk. Så når Kobuk sekken koster 399 kroner og supermarked fôret koster kr 299, så er faktisk den sammenliknbare prisen på sistnevnte kr 389, dersom 30% forskjell i opptakbar energi. Og så kan man starte vurderingen av behovet for kosttilskudd etc.

Noen produsenter jukser

Utenfor Norges grenser forekom det nylig at en hundefôr produsenten Diamond Pet Food brukte billige karbohydratkilder. Karbohydratene i Diamond Pet Food viste seg i ettertid å ha utviklet en giftig muggtype som fulgte med fôret ut til kundene. Resultatet var at et dusin hunder døde.

Det dødelige fôret fra Diamond Pet Food kunne mest sannsynlig vært unngått dersom de hadde brukt samme prosedyre som Kobuks produksjonssteder:

  • kvalitetsingredienser fra seriøse leverandører,
  • test av alle ingredienser fra seriøse ingrediensleverandører forut for produksjon
  • test av ferdig hundefôr

I et annet tilfelle har vi sett Sunshine Mills, eieren av Sportsman''s Pride, har jukset med bruk av forbudte ingredienser. Det er brukt kjøtt- og beinmel uten å oppgi dette på ingrediensene på fiskefôr samt deklarere helsefaren ved dette gjennom å si at det ikke kan brukes mot kyr. Dette skyldes at kjøtt- og beinmel er en potensiell bærer av BSE (kugalskap)

I Europa er kjøtt- og beinmel forbudt i dyremat, og de som importerer amerikanske fôr eksponeres for det samme strenge europeiske regelverket. Etter Kobuks kunnskap bruker ingen seriøse hundeforprodusenter i USA eller Europa dette lenger. Uansett når Sunshine Mills bruker kjøtt- og beinmel uten å oppgi dette, for så å bli tatt for juks i en kontrollrutine av FDA (amerikanske svaret på Mattilsynet), så betyr det at

  1. selskapet viser seg frem som relativt useriøst og lite troverdig, samt ser ut til å mangle etiske driftsprinsipper, hvilket kan gjennomsyre alle ledd i selskapet;
  2. man kan spørre seg hva de egentlig putter inn i alle fôrene når de klarer å jukse med innholdsdeklarasjonen - får kunden det han tror han får og betaler for;
  3. hvilke helsemessige og sikkerhetsmessige konsekvenser kan bruken av eventuelle ulovlige ingredienser få for Norge;
  4. selskapet har satt egen inntjening fremfor helsen og sikkerheten til mennesker, hunder og andre dyr. I tillegg har selskapet vist total mangel på respekt for sine kunder, herunder ved å bevisst jukse med innholdsdeklarasjonen.

Hva gir best hundehold og økonomi?

Hvorvidt man ønsker å fôre kvalitetsfôr eller billige hundefôr er opp til den enkeltes økonomi, hundefilosofi, og praktiske hverdag. I Kobuk mener vi at det ikke er dyrere å fôre kvalitet, samtidig som du får et hundehold og hverdag fri for mange av de problemene som kan forbindes til dårlige fôr. Du får en vital og sunn hund, som slipper dyre veterinærbesøk på grunn av fôrrelaterte problemer. Hunden fremstår dessuten med flotteste pels og hud, samt er fri for magebesvær. Og kan du forlenge levetiden til familiens beste venn, så er det vel verdt å gå over til seriøse super premium fôrmerker som ikke jukser med din hunds ve og vel.

Chiefadmin
Share this post: